Výroba seker HULTAFORS

Historie Výroby seker HULTAFORS Hults Bruk

Příběh začíná kolem roku 1697 ve švédském Hults Bruk. Zde se kuly hřebíky pro lodní průmysl. Umístění kovárny ve vztahu k jezeru Ågelsjön a potoku Hultån, který proudí do údolí, bylo ideální pro kladiva poháněná vodou, která se používala při kování.

 

Hults Bruk, Åby

Historický obrázek Hults Bruk, Švédsko

 

Hults Bruk, Åby

Základy pro výrobu seker, jak je známe dnes, byly položeny kolem roku 1880. Gunnar Ekelund, tehdejší majitel Hults Bruk, modernizoval výrobní proces.
Po dalších modernizacích ve 30. letech 20. století se proces kování seker v Hults Bruk v podstatě nezměnil.

 

Gunnar Ekelund

Gunnar Ekelund

 

Hultafors vs. Hults Bruk

Pokud hledáte sekery online, určitě narazíte na dvě značky: Hultafors a Hults Bruk. V USA se stále používá starý název Hults Bruk, zatímco v Evropě je pro stejné sekery používán název Hultafors. To je proto, že Hults Bruk je od roku 1992 součástí skupiny Hultafors.

 

Švédská ocel na sekery

Každá sekera začíná jako dlouhá tyč švédské oceli na sekery. Když jsme se zeptali, s jakou jinou ocelí je srovnatelná, odpověď byla jasná: s žádnou. Tato švédská slitina se vyrábí pro Hultafors ekologicky, s neutrálními emisemi CO2, a je vyrobena z recyklované oceli. Tyče jsou rozřezány na bloky, které jsou dostatečně velké, aby z nich mohla být vykována hlava sekery. Když tyto bloky uvidíte, můžete si říct: není to příliš malé pro celou hlavu sekery? Pak si ale uvědomíte, že otvor pro násadu je do ní vykován, nikoli vyvrtán nebo frézován.
 

Hultafors axes 

Nařezané bloky ocele pro výrobu seker.

 

Kování hlavy sekery

Ocelový blok sám o sobě stromy moc dobře nekácí. Takže hlavu sekery je potřeba vytvarovat. To kování se provádí pomocí obrovských strojů, které obsahují více než 10 forem. Tyto obrovské stroje pocházejí z 50. a 60. let. Ohromnou silou buší na sebe formy v pravidelném tempu. V závislosti na designu hlavy sekery je zapotřebí 50 až 60 úderů, aby získala svůj finální tvar.

Ocel se zahřívá v indukční peci na teplotu kolem 1200 °C. Poté je připravena pro kováře. Pomocí kleští vloží rozžhavený kov mezi formy. Nejdříve se do hlavy vyrazí otvor pro násadu v několika krocích. Poté se vytvoří "vous" sekery (část sekery, která se zužuje až k ostří). Na jedné straně stroje kovář pomocí stroje vytváří hrubý tvar hlavy. Ocel je poté znovu zahřáta a další kovář na druhé straně stroje upraví tvar do finální podoby. Jedním z posledních kroků je vyražení loga Hults Bruk do oceli spolu s uvedením hmotnosti sekery v kilogramech a librách.
 

Na vytvarování hlavy je potřeba 50 - 60 úderů a velké zkušenosti.

 

Jak jsou vyráběny sekery Hultafors?

Při pohledu na tyto kroky by se mohlo zdát, že kování sekery je jednoduché. Koneckonců, stroje mají formy, že? Ale bez zkušeného kováře to samo nejde. Je to skutečné řemeslo. Pro tuto práci neexistuje žádné obecné školení – všichni kováři jsou školeni přímo v Hultafors. Trvá přibližně rok, než se člověk naučí toto řemeslo, a další rok, než zvládne kovat různé typy hlav seker.

To je také jeden z největších problémů Hultafors: najít dostatek kovářů. Hults Bruk se nachází ve řídce osídlené oblasti a práce je fyzicky velmi náročná. U strojů je velmi horko. Neustále zvedáte bloky žhavé oceli a musíte je přesně umístit mezi formy, aby sekera byla perfektní.

A bez kovářů nejsou sekery. To je důvod, proč mohou být dodací lhůty těchto skvělých seker někdy delší. Najít více lidí není snadné. A i kdyby měli dostatek lidí, stále by nebylo dost strojů pro kování. Provozování strojů na směny zní jako dobrý nápad, ale v praxi to není možné, protože stroje potřebují odpočívat. Jsou neuvěřitelně těžké a staré přes 60 let a nebyly vyrobeny pro nepřetržitý provoz. Kromě toho nemůžete koupit nové stroje – museli byste si je vyrobit sami. Hultafors si také veškerou údržbu strojů zajišťuje sám. Ani náhradní díly si nemůžete koupit: i ty si musíte vyrobit sami.

 

Zkušený kovář ve švédské kovárně Hults Bruk.

 

Tvarování ostří sekery

Po vykování hlavy sekery přichází na řadu tvarování ostří. Zde také vidíme první skutečné rozdíly ve výrobním procesu mezi 'standardní' řadou Agdor a řadou Premium.

Hrubé broušení

Všechny hlavy seker se brousí na brusném pásu, aby se vytvořilo finální ostří. Pomocí důmyslné konstrukce využívá brusič svou vlastní tělesnou hmotnost k přitlačení hlavy sekery na brusný pás. Většina kovaného povrchu zůstává nedotčená, pouze ostří je pečlivě vybroušeno.

Tepelné zpracování

Poté jsou hlavy seker zakaleny, aby ostří zůstalo ostré a zároveň odolné proti tvrdým úderům, které používání sekery vyžaduje. Ostří má poté tvrdost přibližně 55 HRC.

Jemné broušení

Hlavní rozdíl mezi řadami Hultafors Agdor a Premium je v ostří. Sekery Agdor a standardní sekery mají ostří vhodné pro každodenní použití. Sekery z prémiové řady však mají ostří naostřené ve třech krocích, které je břitce ostré.

Dřevěné násady: Pouze hikory

Po naostření hlavy přichází na řadu vybavení sekery násadou. Hultafors používá výhradně dřevo z americké hikory. Tento druh dřeva patří do rodiny ořešáků.

Hlava sekery je k násadě připevněna dřevěným klínkem, který je vtlačen a poté zalepen. Ve skutečnosti to stačí k tomu, aby hlava sekery držela pevně na místě po mnoho let. Ale protože v Hultafors nechtějí nic riskovat, je tento klínek ještě zajištěn ocelovou zátkou.

product

 

Pouzdro a balení

Nakonec je sekera hotová! Posledním krokem je kontrola kvality a připevnění pouzdra. Poté je každá sekera pečlivě zabalena, aby mohla být bezpečně distribuována po celém světě.

Finished Hultafors axes

Sekery připravené na balení

 

Hultafors_logo

 

Společnost MORIS design s.r.o., provozovatel eshopu SAVETHEDAY.CZ je hrdý exkluzivní distributor značky HULTAFORS pro Českou republiku a Slovensko.