TB Outdoor - Nože francouzské armády

 

TB Outdoor - skvělé nože nejen pro francouzskou armádu

 

TB Outdoor je novinkou na českém trhu a my jsme se na jaře 2024 stali jejím výhradním distributorem pro Českou republiku a Slovensko.
V tomto článku se dozvíte o historii značky TB a zabrousíme do několka dalších témat, která vám tuto zajímavou značku představí a věříme, že se do nožů TB Outdroor zamilujete stejně snadno jako se to stalo nám.

 

  1. TRADICE a HISTORIE - Společnost TB je francouzská rodinná společnost s velkou a bohatou historií
  2. MADE IN FRANCE - Všechny nože i jejich spoučásti jsou vyrobeny ve Francii
  3. KVALITA - Vysoká kvalita a odolnost je prověřena lety používání francouzskou armádou
  4. STYL a VZHLED - Nože TB Outdoor vypadají skvěle

 

 

1. TRADICE a HISTORIE - Odkaz Tarrerias-Bonjean:

Nůž: Symbol města Thiers
Obraz tohoto města je synonymem pro obraz příborů. Thiers je právem považováno za francouzské hlavní město výroby nožů. Na tomto území výroby nožů působí stovky regionálních podniků. Nachází se zde dokonce muzeum věnované nožům.

Nožířství je kolébkou života v Thiers již šest století. V podnicích, které se nacházejí v tomto městě, vzniká 70-80 % všech kapesních, kuchyňských a stolních nožů „Made in France“. Tyto podniky tvoří pevnou základnu průmyslu tohoto regionu. Většinu těchto podniků tvoří pouze deset zaměstnanců, což usnadňuje zachování jejich specifického řemeslného dědictví. Znalosti nožířů z Thiernois, které mají kořeny ve světské tradici, podpořily pověst města nejen ve Francii, ale i ve světě.

Ve společnosti Tarrerias-Bonjean jsou nože nedílnou součástí její identity.
Zajímavá informace pochází roku 1648, kdy se objevila první písemná zmínka o výrobci příborů jménem Tarerias byl zapsán ve farním archivu ve francouzském Thiers. Zajímavé také je že d
odnes se 80 % všech francouzských nožů vyrábí v Thiers.

 

Pohlednice z roku 1919, je nejstarší obrazový záznam historie TARRERIAS-BONJEAN (TB)

 

Na začátku 20. století jezdili profesionální fotografové po celé Francii, aby fotografovali tradiční řemesla, města a vesnice a turistická místa a vytvářeli z nich pohlednice (hlavní suvenýry tehdejšího cestování). Jedná se o nejstarší obrazový záznam historie TB, který máme k dispozici. Tato fotografie byla pořízena v roce 1919 v dílně ve vesnici Moulin Neuf na břehu řeky Durolle, kterou vidíme pod stromy před okny. „Maîtres émouleurs“ - mistři brusiči, ležící na prknech, provádějí ruční broušení, tj. zkosení ostří do „V“ třením o velké kamenné mlýnské kameny pomocí paží a váhy horní části těla. Mlýnské kameny jsou poháněny hnací silou říční vody.

Ústřední sedící postava je JOSEPH TARRERIAS (brusič 8. generace) a ve dveřích v pozadí jeho žena, rovněž brusička. V popředí je rozmazaná jedenáctiletá dívka, která prováděla ruční leštění (šetrnější operaci leštění nožů). Byla to MARIE BONJEAN dcera z 11. generace nožířů a v roce 1926 se provdala za LUCIENA TARRERIASE syna JOSEPHA a společně založili roku 1962 společnost TARRERIAS-BONJEAN (TB ), čímž navždy spojili svá dvě rodinná jména.... Jejich syn GEORGES TARRERIAS se v roce 1965 oženil s ANDREE BOUTERIGE. Jejich děti, Carole a Eric TARRERIAS, jsou současnými řediteli společnosti. Dodnes se 80 % všech francouzských nožů vyrábí v Thiers.

 

Od té doby se stalo hodne, tolik, že dnes má značka TARRERAIS-BONJEAN, TB-Group roční obrat ve výši 30 mil. Eur a stala se zní největší a nejúspěšnější francouzská nožířská společnost.

 

2. MADE IN FRANCE - Všechny nože i jejich spoučásti jsou vyrobeny ve Francii

Velmi podstatná hodnota, kterou značka TB Otdoor přináší, je nejen zmíněná tradice francouzského noříství, která je stále živá, ale především to, že se všechny nože jsou vyráběny ve Francii.

 

 

  • Thiers je město v departementu Puy-de-Dôme ve francouzském regionu Auvergne. Tato obec má 13 000 obyvatel a je jednou ze čtyř podprefektur departementu.
  • Město se geograficky nachází v národním parku Livradois-Forez na východě departementu mezi rovinami Limagne a úpatím pohoří Forez.
  • Podél hranic města protéká řeka Durolle, která je jedním z přítoků řeky Dore.

 

Zde leží centrum francouszkého nožířství již několik set let.

 

3. KVALITA - Vysoká kvalita a odolnost je prověřena lety používání francouzskou armádou

Dokonalé zpracování a prémiové materiály jsou součástí každého nože TB Outdoor.

Většina nožů TB Outdoor je dodávána v krásném technickém boxu s molitanovou výstelkou. 

Nože TB Outdoor jsou dodávány v krásném technickém boxu s molitanovou výstelkou. 

 

Ocel:

  • Nitrox® -  Nitrox® obsahuje 16 % chromu a 0,35 % uhlíku, snadno se brousí a odolává korozi jako málokterá martenzitická ocel.
  • MOX® - půjčuje jedinečnou řeznou odolnost více než dvojnásobně vyšší, než je standard na trhu (58 HRC +/-1). Tato ocel obsahuje více než 1 % uhlíku a více než 18 % chromu, což ji činí mimořádně odolnou a nerezavějící.

Střenky:

  • PA6 - Polymeru vyztužený skleněnými vlákny pro zvýšení jeho odolnosti. PA6 FV má úžasné vlastnosti z hlediska odolnosti proti deformaci a tlumení nárazů, takže je ideální pro nejnáročnější podmínky použit.
  • G10 - Je kompozitní materiál na bázi skleněných vláken napuštěných epoxidovou pryskyřicí. Tento materiál je proslulý svou vysokou odolností vůči vlhkosti, teplu, chemikáliím a výjimečnou rozměrovou stálostí.

Mechanismy:

  • Mechanismus aretace AXIS® - Tento mechanismus je mimořádně robustní a zajišťuje bezchybné zajištění čepele v otevřené poloze.
  • Forced Notch - Složité vykrojení paty čepele spojené s přesným umístěním pevného kolíku zajišťuje funkci chybějící pružiny. V zavřené poloze je čepel pevně uchycena v rukojeti, aby byla zajištěna maximální bezpečnost. V otevřené poloze je čepel blokována integrovaným systémem nuceného zachycení. Protože čepel není zablokovaná, jednoduše se zavře tlakem jako při použití klasického kapesního nože. Tento mechanismus eliminuje potřebu bočních destiček a pružiny. Díky výrazné úspoře hmotnosti se ušetří více než třetina celkové hmotnosti stejného výrobku v běžném provedení.

Kydexová pouzdra:

Pevné nože mají kydexové pouzdro. Je to moderní a vysoce funkční doplněk pro nože, který nabízí výjimečnou odolnost a bezpečnost. Vyrobené z termoplastického materiálu Kydex, toto pouzdro je známé svou pevností, odolností proti opotřebení a schopností udržet tvar za jakýchkoli podmínek. Díky přesnému tvarování podle konkrétního nože zajišťuje Kydexové pouzdro pevné a bezpečné uchycení, což zabraňuje nechtěnému vypadnutí nože.

Dodavatel francouzské armády:

Společnost Tarrerias-Bonjean je uznávaná pro své odborné znalosti všech technologií souvisejících s noži. Jako dodavatel francouzské armády prokázala své odhodlání vyrábět nože špičkové kvality, přizpůsobené specifickým potřebám armád v mnoha oblastech operací po celém světě. Tato odbornost je dokonce "tradicí", která se již více než 30 let projevuje dodávkami specifických nožů francouzské armádě.

 

 

"Bivouac®" byl dodáván francouzské armádě od roku 1996 až do jeho nahrazení modelem "Baroudeur®" v roce 2001.

Praktický a kompaktní nůž Bivouac® je vyráběn v Thiers společností TB, je identický s původním nožem dodávaným francouzské armádě koncem 90. let! 
Nůž Bivouac® je nezbytným spojencem pro všechny vaše výlety, pikniky, túry, procházky, kempování, rybaření, houbaření...


 

Model "C.A.C.®" (Combat Assistance Campagne) byl v roce 2018 zařazen do standardní výbavy vojáků fracouzských pozemních sil.

Model C.A.C.®  je odpovědí společnost TB Outdoor na požadavek francouzské armády, který byl vyjádřen ve velmi přesných specifikacích: navrhnout robustní, obouruční polní nůž s jednoručním otevíráním a zavíráním. Nůž C.A.C.® je třetí iterací "kampaňového nože", který Tarrerias - Bonjean navrhuje a vyrábí pro francouzskou armádu. Jeho nekompromisní design, lehkost a robustnost činí z nože C.A.C.® výjimečný nůž. C.A.C.® je mnohem techničtější a ambicióznější než jeho předchůdci a je odpovědí TB na požadavek francouzské armády, a to navrhnout robustní, obouruční nůž, který lze otevřít a zavřít jednou rukou. C.A.C.®, neboli Combat Assistance Campagne, je výsledkem spolupráce mezi společností TB Outdoor a Philippem Perottim, bývalým příslušníkem francouzských speciálních jednotek.

 

 

Model C.A.C.® patří k nejprodávanějším zavíracím nožům TB Outdoor a i proto je vyráběn v několika variantách. 

  • Střenka - G10 nebo PA6 v mnoha barevných variantách
  • OcelČepel dokonale odolná proti korozi je vyrobena z materiálu Nitrox®
  • Ostří - Hladké nebo kombinované
  • S vývrtkou nebo bez - Francie je přece jen zemí vína a tak není divu, že i tento polní nůž má vývrtku :-)

 

Existují také speciální limitované edice 

  • MARINE NATIONAL - verze pro francouzské námořnictvo

  • BLUE EDITION - Pro tuto speciální edici je na čepel nože naneseno namodralé zbarvení a je dodávána s pouzdrem a vidličkou/lžící

 

4. STYL a VZHLED - Nože TB Outdoor vypadají skvěle

Nože TB Outdoor nejen skvěle fungují, ale také skvěle vypadají. Ať už jde o zavírací nože nebo nože s pevnou čepelí, každý model vyniká precizním designem a pečlivým zpracováním. Zavírací nože kombinují eleganci a praktičnost, což je činí ideálními pro každodenní nošení. Nože s pevnou čepelí zase nabízejí robustní a odolný vzhled, který zaujme svou pevností a spolehlivostí. Moderní a ergonomické rukojeti nejen dobře vypadají, ale také skvěle padnou do ruky, což zajišťuje pohodlné a bezpečné používání. Nože TB Outdoor jsou více než jen nástroje – jsou to stylové doplňky pro každého, kdo ocení spojení funkčnosti a estetiky.

Hlavní přednosti:

  • Precizní design
  • Pečlivé zpracování
  • Elegance a praktičnost
  • Každodenní nošení
  • Robustní a odolný vzhled
  • Moderní a ergonomické rukojeti
  • Pohodlné a bezpečné používání
  • Stylové a funkční doplňky - kydexová pouzdra

 

Jsme nadšeni, že můžeme na našem e-shopu SAVE THE DAY nabídnout nože TB Outdoor. Tyto nože vynikají nejen svou výjimečnou kvalitou a funkčností, ale také stylovým a promyšleným designem. Ať už hledáte zavírací nůž pro každodenní použití nebo robustní nůž s pevnou čepelí pro náročné outdoorové aktivity, TB Outdoor má co nabídnout. Věříme, že se stanou nepostradatelnou součástí vaší výbavy, ať už jste dobrodruh, profesionál nebo nadšenec do nožů. Děkujeme, že jste si vybrali SAVE THE DAY jako svého důvěryhodného prodejce a těšíme se, až vám pomůžeme najít ten správný nůž pro vaše potřeby.