Hultafors sekery - Historie značky

Od hřebíků k sekerám: příběh inovace


Hults Bruk bylo založeno v roce 1697 Jakobem Renstiernou v údolí Hult v jihovýchodním Švédsku. Místo bylo pečlivě vybráno díky blízkým lesům, které poskytovaly dřevo na palivo, a vodě, která poháněla kladiva. Zajímavostí je, že toto místo kdysi sloužilo jako centrum pro výrobu seker již v době kamenné.
Země je plná starých hlav seker z této doby, které archeologové věří, že zde byly vyráběny téměř v průmyslovém měřítku před 5000 lety.

Vše začalo lodními hřebíky

Když kladiva poprvé začala pracovat, hlavním produktem byly lodní hřebíky. Ručně kované hřebíky si brzy získaly pověst díky své špičkové kvalitě a byly exportovány daleko za hranice Švédska, například do Španělska a Portugalska, podobně jako se to později stalo i s našimi sekerami.

Po smrti Jakoba Renstierny v roce 1716 převzala kovárnu jeho vdova Magdalena Toutin-Reenstierna. Ta ji v roce 1732 prodala vdově Brigitě Wallrave von Berchner, která zemřela v roce 1745. Kovárnu poté zdědila její vnučka Maria Eleonora Strahlenbergová. V té době se v kovárně vyráběly především hřebíky, lopaty a sekery.


Vše od vaflovačů po železniční vozy

V průběhu staletí se Hults Bruk rozšířilo o výrobu široké škály předmětů, jako byly kované kovové plechy a kotevní řetězy, odlitky nábytku a kamen, vaflovače a další malé každodenní předměty. Poté přišly sekery a lopaty, které používali farmáři v regionu pro práci v lesích a na polích. V pozdních letech 19 století zde byly dokonce vyráběny i železniční vozy.

Po několika různých majitelích koupil kovárnu v roce 1818 Magnus Lorentz Ekelund. Podařilo se mu vybudovat malou vesnici kolem kovárny a založit školu pro děti pracovníků v kovárně. Učitele platila samotná kovárna. Vítr změn byl na cestě a byl to právě Magnusův syn Gunnar Ekelund, který přinesl zásadní změny pro budoucnost kovárny.

Železniční vůz z výroby Hults Bruk 

 

Gunnar Ekelund


Éra seker a Gunnar Ekelund

V 70. letech 19. století se sekery staly hlavním produktem Hults Bruk. Během tohoto turbulentního období přinesla průmyslová revoluce velké změny po celé Evropě. V důsledku rozvoje ve všech oblastech společnosti vzrostla poptávka po dřevařských produktech a s tím i poptávka po sekerách.

Tehdejší majitel Hults Bruk, železář Gunnar Ekelund, se vydal do Ameriky. Přivezl zpět nejen nové výrobní techniky, ale také hickorové rukojeti a vzory seker, jako jsou montreal a yankee. Postupem času se tyto vzory staly jedněmi z našich nejoblíbenějších a nejtrvanlivějších modelů.

V roce 1877 koupil dva nové kovářské stroje na sekery, aby uspokojil rostoucí poptávku. Postupem času rostla pověst seker Hults Bruk a během 20. století byly exportovány po celém světě. Hults Bruk bylo dokonce zastoupeno na 5. světové výstavě ve Vídni v roce 1873.

 

Hults Bruk Adgor (Large) Montreal Pattern Axe Review 

Vzor Montreal 

Hults Bruk - Yankee Pattern Hatchet - Pre 1988Vintage Hults Bruk Axes &  Hatchets – Hults Bruk

Vzor Yankee

 

Sekery Hults Bruk po celém světě

Sekery Hults Bruk byly prodávány pod různými názvy, jako například „Flecha“ v Jižní Americe, „Jarrah Jack“ v Austrálii a „Tiger“ v jihovýchodní Asii. Postupem času však Agdor vyčníval jako nejrozšířenější a nejtrvanlivější značka a stal se základem řady seker Hults Bruk téměř 100 let. V Evropě jsou dnes tyto sekery známé pod jménem Hultafors, zatímco ve Spojených státech stále nesou původní název Hults Bruk. Tento rozdíl existuje proto, že Hults Bruk je od roku 1992 součástí skupiny Hultafors.

 

Historické reklamy na sekery Hultafors

 

Současnost

Hultafors je dnes jednou z nejuznávanějších značek seker na světě, která spojuje více než 300 let tradice s inovacemi a moderními technologiemi. Značka si udržuje svou pověst díky důrazu na kvalitu, precizní zpracování a ručně kované sekery, které splňují nároky profesionálů i outdoorových nadšenců.

V současnosti Hultafors nabízí širokou škálu produktů, které zahrnují jak tradiční modely inspirované historickými vzory, tak moderní sekery, které reflektují potřeby současného trhu. S výrobou založenou ve Švédsku zůstává věrná svým kořenům, přičemž kombinuje tradiční kovářské techniky s nejnovějšími materiály a postupy.

Díky tomu je značka Hultafors synonymem pro spolehlivost, trvanlivost a řemeslnou dokonalost, což ji činí favoritem nejen mezi dřevorubci, ale i v segmentu outdoorových a survivalových nástrojů. Dnes sekery Hultafors nacházejí své místo na trzích po celém světě, od Evropy až po Severní Ameriku, kde jsou ceněny pro svou odolnost a výkon.

 

Doživotní záruka na prémiové sekery Hultafors

Společnost Hultafors Group je hrdá na to, že může nabídnout plnou doživotní záruku při zakoupení jakéhokoli produktu Hultafors Premium Axes. Na výrobky, na které se vztahuje doživotní záruka, platí záruka po celou dobu životnosti výrobku, tj. 50 let od data výroby. Plná doživotní záruka se vztahuje na materiál a výrobní vady na hlavu všech našich prémiových seker. Rukojeti a další příslušenství jako jsou brousky a kožené a textilní výrobky jsou z doživotní záruky vyloučeny. 

Chcete-li získat doživotní záruku na svou sekeru Hultafors Premium Axe, musíte svou ji zaregistrovat na adrese:  Hultafors.com/outdoor do 3 měsíců od zakoupení.

Tato záruka je důkazem závazku společnosti Hultafors k poskytování špičkových nástrojů, na které se můžete spolehnout po celý život.

 

Dvě řady seker HULTAFORS


HULTAFORS AGDOR

 

Klasická řada Agdor byla inspirována tradičními severoamerickými vzory seker z konce 19. století. V době, kdy byly sekery nejdůležitějším nástrojem dřevařského průmyslu, se sekery Agdor staly preferovanou volbou dřevorubců po celém světě. Sekery Agdor byly vybrány díky výjimečné kvalitě oceli a kování. Značka Agdor se stala obzvláště populární v regionech s tvrdým a náročným dřevem, a dřevorubci byli ochotni zaplatit až měsícní plat nebo více za sekeru Agdor, která byla vyrobena na druhé straně světa.

 

Hults Bruk Brings Its Historic Agdor Axes Back to the US - InsideHook

 

HULTAFORS PREMIUM

 

Řada seker Hultafors Premium se vyznačuje precizním zpracováním a detailní finální úpravou, která ji odlišuje od klasické řady Agdor. Zatímco sekery Agdor jsou ostřeny pro všestranné použití, prémiová řada prochází jemnějším třífázovým ostřením, které zajišťuje extrémní ostrost a dlouhou životnost hrany. Další rozdíl spočívá ve finální úpravě hlavy. U prémiových seker je hlava důkladněji leštěna a kalena tak, aby nejen skvěle vypadala, ale také byla maximálně odolná vůči opotřebení. To dodává sekerám Hultafors Premium výjimečnou ostrost a trvanlivost, zatímco řada Agdor se zaměřuje spíše na robustnost pro každodenní použití.

Výsledkem je nástroj, který kombinuje tradiční řemeslo s moderní precizností – ideální pro ty, kteří hledají nejvyšší kvalitu a výkon.

 

 

Hultafors_logo

 

Společnost MORIS design s.r.o., provozovatel eshopu SAVETHEDAY.CZ je hrdý exkluzivní distributor značky HULTAFORS pro Českou republiku a Slovensko.