Hultafors PREMIUM vs. AGDOR

Srovnání řad Premium a AGDOR

 

Řada seker Hultafors Premium se vyznačuje precizním zpracováním a detailní finální úpravou, která ji odlišuje od klasické řady Agdor. Zatímco sekery Agdor jsou ostřeny pro všestranné použití, prémiová řada prochází jemnějším třífázovým ostřením, které zajišťuje extrémní ostrost a dlouhou životnost hrany. Další rozdíl spočívá ve finální úpravě hlavy. U prémiových seker je hlava důkladněji leštěna a kalena tak, aby nejen skvěle vypadala, ale také byla maximálně odolná vůči opotřebení. To dodává sekerám Hultafors Premium výjimečnou ostrost a trvanlivost, zatímco řada Agdor se zaměřuje spíše na robustnost pro každodenní použití.

 

Premium sekery

Prémiové švédské sekery Hults Bruk jsou navrženy pro mobilitu a přesnost. Jsou menší až středně velké, mají snadno ovladatelnou hlavu sekery, ztenčenou násadu s vyraženým logem HB a plnohodnotné kožené pouzdro. Továrna dokončuje finální úpravy a ladění; tyto sekery jsou extrémně ostré a mají zrcadlově leštěné ostří.
 

Agdor sekery

Řada Agdor je jednou z nejstarších linií seker Hultafors a je určena pro těžší práce.
Tyto sekery mají silnější násady bez loga Hultafors, kožené pouzdro z USA a jsou vyráběny ve stylu Yankee a Montreal.

 

Vzory seker

Tvar hlavy sekery, známý jako vzory seker, je nejviditelnějším rozdílem mezi řadami Premium a Agdor.

Ačkoliv jsou sekery Hults Bruk vyráběny ve Švédsku, většina jejich vzorů vychází ze severoamerických sekerních vzorů z konce 19. století. V té době se sekery vyvíjely na regionální úrovni podle preferencí místních dřevorubců a specifických průmyslových potřeb. Vzory jako Yankee a Turpentine byly v Hults Bruk kované více než 125 let.

  • Premium sekery: Používají specializované vzory jako Turpentine, Carpenter's (tesařská sekera) a Double Bit (dvoubřitá sekera).
  • Agdor sekery: Využívají pracovní vzory jako Yankee a Montreal. Obě řady zahrnují také švédský štípací vzor, který je ideální pro štípání dřeva. Všechny sekery Hults Bruk jsou označeny razítkem HB, což znamená, že byly vyrobeny podle nejvyšších standardů kvality a jsou kryty doživotní zárukou.

 

Premium sekery – Vzory:

  • Hultan: Má užší čepel s vybráním pro prst, což umožňuje uživateli přiblížit ruku k hlavě sekery pro jemnější práce. Zakřivené "záhyby" pevně drží hlavu na místě. Tato sekera je skvělá pro kácení stromů a vyřezávání.

  • Stalberg Carpenter's (Tesařský vzor): Tato sekera má dlouhé, rovné ostří pro přesné řezání a hlubší "vous" s velkým vybráním pro prst, což umožňuje přesné řezání a tvarování dřeva. Tento vzor exceluje v precizní práci, ale je také schopný lehkého sekání a štípání.

  • Dvardala: Hybridní vzor s relativně malou hlavou ve srovnání s délkou násady. Uživateli umožňuje umístit ruce dle potřeby – blízko hlavy pro přesné řezání nebo obouruč pro kácení a štípání. Čepel je silnější než u sekery na kácení, aby zvládla i štípání.

  • Hult: Švédský štípací vzor z řady Premium. Tato sekera má obdélníkový tvar s "diamantovým" ostřím a výraznou páteří, která prochází středem hlavy. Rozšiřující se boky pomáhají rozdělovat dřevo.
     

 

 

Agdor Axe Patterns

product

Yankee vzor: Jeden z nejstarších a kontinuálně vyráběných vzorů v Hults Bruk. Tento klínovitý profil je všestranný a zvládá kácení, odvětvování a štípání. Yankee vzor má hranatou zadní část a mírně rozšířenou špičku a patu. Broušení je zúženo od boků k ostří, což usnadňuje uvolnění sekery ze dřeva při práci.
 

Montreal vzor: Klasický severoamerický vzor s dlouhou, tenkou čepelí. Tento vzor se hodí nejen ke kácení stromů, ale také nabízí široké boky pro štípání a ostré ostří, které zajišťuje rychlé a efektivní odvětvování. Montreal vzor kombinuje funkce kácení a štípání, což z něj činí univerzální nástroj.

Hultafors Sekera AGDOR štípací 1500 g rovné topůrko | MALL.CZ

Agdor štípací sekera: Tato sekera má obdélníkový tvar s diamantovým ostřím a výraznou páteří, která prochází středem boků sekery. Rozšiřující se boky pomáhají při štípání dřeva a usnadňují rozdělování polen. Tento design je ideální pro těžší štípací práce.
 


 

Srovnání parametrů a výroby

 

Ocel

Všechny sekery Hults Bruk jsou ručně kované z vysoce kvalitní švédské oceli. Speciální ocelová směs HB #3, vyvinutá přímo pro Hults Bruk, je přizpůsobena pro jejich sekery. Proces kalení, který zahrnuje přesnou kontrolu teploty a času, je klíčovým krokem. Tento proces přináší tvrdost podle stupnice Rockwell, přibližně 55 HRC, což zajišťuje odolnost a dlouhou životnost sekery.

 

Ostrost

  • Premium sekery jsou ručně dokončovány v továrně a mají jemně broušené ostří, které je břitce ostré. Na prémiových sekerách je provedeno desetkrát více broušení než u seker Agdor.
  • Agdor sekery jsou ručně hrubě broušeny na funkční ostří, které je připraveno k použití ihned po vybalení. Postupem času a s pomocí pilníku a brusného kamene lze dosáhnout jemného ostří díky vysoce kvalitní švédské oceli.

 

Povrchová úprava hlavy

  • Premium sekery mají černou povrchovou úpravu z procesu kování a čirý nátěr, který chrání sekeru před rzí a korozí. Tento povrch se může časem opotřebovat a vyžaduje olejování.
  • Agdor sekery jsou otryskány pískem, nekteré jsou natřeny výraznou modrou barvou, která chrání ocel a usnadňuje identifikaci sekery v terénu.

 

Násady seker

Všechny násady seker Hults Bruk jsou vyrobeny ve Švédsku z amerického hikorového dřeva třídy A. Každá násada je hladce obroušena a ošetřena vařeným lněným olejem pro ochranu dřeva.

  • Premium sekery mají tenčí, pohodlnější oválný tvar. Spodní část násady mírně nabobtnává, aby lépe seděla v ruce.
  • Agdor sekery mají silnější a kulatější násady, které lze podle potřeby ztenčit nebo přizpůsobit.

 

Cena a cílová skupina:

  • Premium: Prémiové sekery jsou výrazně dražší a určeny pro profesionály nebo nadšence, kteří vyžadují nejvyšší kvalitu a dlouhodobou investici. Často jsou doprovázeny doživotní zárukou
  • Agdor: Sekery Agdor jsou cenově dostupnější a zaměřeny na běžné uživatele, kteří potřebují spolehlivý nástroj za rozumnou cenu

 

Další detaily

  • Premium sekery jsou dodávány s tradičním plnohodnotným koženým pouzdrem HB. Silná kůže pokrývá celou vrchní část hlavy sekery a pouzdro je upevněno jednoduchým koženým lankem. Každá sekera má vlastní krabici a podrobný návod.
     
  • Agdor sekery jsou vybaveny pouzdrem vyrobeným v USA a brožurou o řadě Agdor.
     

Shrnutí:

Řada Hultafors Premium je určena pro ty, kteří hledají špičkový výkon, odolnost a luxusní zpracování, ideální pro profesionální použití. Hultafors Agdor je cenově dostupnější a ideální pro každodenní práci, přičemž stále nabízí solidní kvalitu a spolehlivost.

 

 

Hultafors_logo

 

Společnost MORIS design s.r.o., provozovatel eshopu SAVETHEDAY.CZ je hrdý exkluzivní distributor značky HULTAFORS pro Českou republiku a Slovensko.