Expedice Grónsko

Miška Izakovičová se vrátila z velmi úspěšné expedice v Grónsku. Se skotskými spolulezci Timem Millerem, Callumem Johnsonem a Simonem Smithem strávila 25 dní v oblasti fjordu Torsukattak. Během této doby se jim podařilo uskutečnit 11 prvovýstupů a Miška se zúčastnila 7 z nich.

Nejprve se čtyřčlennému týmu podařil hlavní cíl výpravy, a to prvovýstup na východní stěně Maujit Qoqarssasia East, která je kandidátem na nejvyšší mořský útes na světě a je známá pod jménem The Thumbnail. Aby se dostali ke stěně, museli použít packrafty, což ještě zvýšilo náročnost tohoto výstupu. V horní části stěny (východní headwall) vytvořili dvě varianty cesty, ve dvou paralelních liniích se stejnou obtížností. Cestu nazvali „Mussels for Tea, Packrafts in the Sea“ (7b, 33 délek, 1350m).

 

 

 

 

 

 

O den později Miška, Tim a Callum uskutečnili nádherný prvovýstup na dosud nezdolané jižní stěně Maujit Qoqarssasia East, který pojmenovali „Texture like Sun“ (6b+, 800m).

 

 

 

Další cesty udělali na ostrově Pamiagdluk, kde měli i základní tábor, takže se k nim mohli dostat po souši. Miška s Timem Millerem zamířili k dosud nezdolané, těžko přístupné věži na hlavním hřebeni ostrova, kterou nazvali Spire of the Northern Fire, a během dvou dnů zde uskutečnili 3 krásné spárové prvovýstupy: „Come with me if you want to climb“ (6b, 150m), „Aurora Arena“ (6c, 110m) a „Peaches and Bumcakes“ (7b, 220m).

 

 

 

Poslední dva dny strávila tato dvojice v údolí Baroness Valley, kde vylezli prvovýstupy „Slow off the Mark“ (6b+, 300m) na západní stěně kopce Mark a „Dream Corner“ (6b+, 600m) na dosud nezdolané stěně, kterou pojmenovali Orange Wall.

 

 

 

 

Není to dlouho, co se Miška vrátila z velmi úspěšné expedice do fjordu Torsukattak, který se nachází na jižním cípu Grónska. Spolu se spolulezci Timem, Callumem a Simonem strávili v této oblasti 25 dní.

Období vysokého tlaku, které začalo hned po našem příjezdu do základního tábora, znamenalo, že jsme se okamžitě vydali za naším hlavním úkolem, kterým bylo vytvoření nové cesty na masivní mořské skále známé jako Thumbnail, která je kandidátem na největší mořskou skálu na světě. K přístupu ke skále jsme použili packrafty, což přidalo vysokou míru dodatečné výzvy a nejistoty k celé výpravě.

Po třech dlouhých dnech lezení a bivakování na portaledgech se počasí zhoršilo, a tak jsme se museli rychle vrátit do základního tábora, což zahrnovalo epický sestup přes trhlinami pokrytý sníh, bez maček, následovaný nočním pádlováním přes rozbouřené moře kolem ledovců a velryb.

Následující týden jsme byli uvězněni v základním táboře, ale dramatické události pokračovaly. Naše packrafty byly odneseny mořem, ale zázrakem se nám jeden z nich vrátil, což nám umožnilo pokračovat ve výstupu na Thumbnail.

Když se počasí zlepšilo, vrátili jsme se na náš nejvyšší bod a dokončili výstup na vrchol Thumbnail. Cestu jsme pojmenovali „Mussels for Tea, Packrafts in the Sea“ (E6 6b, 1350m). O pár dní později Callum, Tim a Miška dokončili skvělou novou cestu na dříve nezdolané jižní čelní stěně Maujit Qoqarssasia East - „Texture like Sun“ (E3 5c, 800m).

Dobré počasí pokračovalo po zbytek týdne, což týmu umožnilo vytvořit dalších 8 kvalitních nových cest na vrcholech kolem základního tábora s obtížnostmi od E2 do E5. Tim a Miška vylezli 3 nové cesty na krásném nezdolaném oranžovém vrcholu, který dostal název The Spire of the Northern Fire. Také vylezli systém rohů na nezdolané oranžové stěně v Baroness Valley. Mezitím Callum a Simon prozkoumali inspirativní jihozápadní stěnu Barronu a přidali dvě náročné zkušební cesty na vrchol známý jako Mark, včetně prvovýstupu na jeho východní stěně.